BEBKA

Bu İnternet Sitesi

Proje Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı'nın BEBKA Mali desteği ile gerçekleştirilmiştir.

TC Kalkınma Bakanlığı

Bursa Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Μουσείο Ανακωχής των Μουδανιών

Mudanya Mütareke Müze Evi

Εδώ, σε αυτό το κτίριο, αναγνωρίστηκε τυπικά η επικράτηση της Τουρκίας στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας της, και εδώ συνήλθε για πρώτη φορά η κυβέρηση της Άγκυρας υπό την ηγεσία και την προεδρία του Ατατούρκ ως μοναδικό σώμα αντιπροσωπευτικό του λαού.

Η κατοικία των Μουδανιών στην οποία υπογράφηκε η Ανακωχή, οικοδομήθηκε τον 19ο αιώνα από τον Αλεξάντερ Γκανιάνοφ, έναν Ρώσο έμπορο ξυλείας. Η οικία αγοράστηκε αργότερα από τον Μεχμέτ Χαΐρι Ιπάρ,  έναν διακεκριμένο τοπικό έμπορο, που είχε γεννηθεί στο σπίτι αυτό και του οποίου η οικογένεια το είχε μισθώσει.

Ο Ιπάρ κληροδότησε αυτό το σπίτι –ένα σπίτι ιδιαίτερα σημαντικό στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας– στον Δήμο των Μουδανιών, για να μετατραπεί σε Μουσείο.

Στη συμβολαιογραφική πράξη της 21ης Σεπτεμβρίου 1936, ο Ιπάρ δηλώνει:

Διαβάστε περισσότερα...

Το ιστορικό της περιόδου

İzmirin işgali

Κατά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Κεντρικές Δυνάμεις της Γερμανίας, της Αυστρουγγαρίας, της Βουλγαρίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας βρέθηκαν νικημένες από τις Ενωμένες Δυνάμεις, υπό την ηγεσία της Βρετανίας και της Γαλλίας. Παρά τις μερικές νίκες της στο πεδίο της μάχης, η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν είχε άλλη επιλογή από την υπογραφή της Ανακωχής του Μούδρου στις 30 Οκτωβρίου 1918, μια συμφωνία η οποία χορήγησε στις Ενωμένες Δυνάμεις το δικαίωμα να καταλάβουν τα εδάφη των ηττημένων εθνών.

Με το πρόσχημα της συμφωνίας αυτής, η Ανατολία διανεμήθηκε ανάμεσα στις νικητήριες δυνάμεις και η σταδιακή κατάληψη ξεκίνησε.

Η Ανακωχή του Μούδρου οδήγησε στο σχηματισμό ενόπλων μονάδων, οι οποίες ξεφύτρωναν γύρω από το Αιγαίο και στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, για να αντιμετωπίσουν τις ελληνικές κατοχικές δυνάμεις.

Διαβάστε περισσότερα...

Συνθήκη των Μουδανιών .

İsmet İnönü Mudanya Mütarekesi

Οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν την 3η Οκτωβρίου, κατέληγαν σε αδιέξοδο όποτε θιγόταν το ζήτημα των Στενών και της Ανατολικής Θράκης, σε βαθμό τέτοιο ώστε στις 6 Οκτωβρίου ο Μουσταφά Κεμάλ δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός θα κινητοποιείτο προς αντιμετώπιση του συνεχούς διπλωματικού αδιεξόδου.

Αφού οι Γάλλοι εξέθεσαν τις αντιρρήσεις τους για την περίπτωση της επανάληψης των εχθροπραξιών, οι διαπραγματεύσεις άρχισαν εκ νέου την 7η Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα...

MUDANYA'DAN TARİH SESİNİ BEBKA İLE DUYURDU

Mudanya Mütareke Müze Evi BEBKA PROJE AÇILIŞI

2010 yılı sanayi ve turizm de rekabet gücünün artırılması mali destek programında Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Mudanya Lozan Mübadilleri Derneğinin ortaklaşa hazırladığı, "Mudanya Mütareke Evinde Tarih Sesini Duyuruyor" projesinin kapanış kokteyli, Mudanya Uğur Mumcu Kültür Merkezinde yapıldı.

Devamını oku...

Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ

Mustafa Kemal Atatürk

Ο αρχιτέκτονας της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1881. Πατέρας του ήταν ο Ali Riza Efendi, ένας αξιωματούχος των τελωνείων, ο οποίος αργότερα ασχολήθηκε με επιχειρήσεις. Μητέρα του ήταν η Ζιμπέιντε Χανούμ, κόρη διακεκριμένης οικογένειας από τον Λαγκαδά, κοντά στη Θεσσαλονίκη. Ο Μουσταφά Κεμάλ ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στη Θεσσαλονίκη πριν μπει σε εκπαιδευτικό ίδρυμα του στρατού και μετά σε στρατιωτική ακαδημία. Κατόπιν της αποφοίτησής του από την ακαδημία, εισήχθη στον οθωμανικό στρατό με το βαθμό του λοχαγού και απεδείχθη εξαίρετος αξιωματικός σε μια σειρά από μάχες.

Διαβάστε περισσότερα...

Ισμέτ Ινονού

İsmet İnönü

Ο Μουσταφά Ισμέτ Ινονού γεννήθηκε το 1884 στη Σμύρνη και ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του στη Σίβας, μετά από την οποία εγγράφηκε στο Mühendishâne-i Berrî-i Hümâyun, ένα από τα πιο πρωτοπόρα ινστιτούτα μηχανολογίας της χώρας. Αφού τελείωσε τις σπουδές του στη Στρατιωτική Σχολή το 1903 και αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ακαδημία το 1906, έλαβε επανειλημμένα αποσπάσεις με το βαθμό του λοχαγού. Ανάμεσα στο 1910 και στο 1913 αποτέλεσε μέλος του τάγματος που εστάλη στο Κόλπο για να καταστείλει την εξέγερση στην Υεμένη, όπου διακρίθηκαν οι εξαιρετικές ικανότητές του κατά τις διαπραγματεύσεις σχετικά με συνοριακά ζητήματα.

Διαβάστε περισσότερα...

Ασίμ Γκουντούζ

General Asım Gündüz

Ο Ασίμ Γκουντούζ γεννήθηκε στην Κιουτάχεια το 1880. Μετά από τη συμπλήρωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσής του σε οθωμανικό σχολείο της Κιουτάχειας εγγράφηκε στην Ανώτερη Στρατιωτική Σχολή του Κουλελί. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Πολέμου το 1905 μαζί με το συμφοιτητή του Μουσταφά Κεμάλ. Από το 1909 έως το 1911 ο Ασίμ Γκουντούζ φοίτησε στη Γερμανική Στρατιωτική Ακαδημία και κατόπιν ολοκλήρωσης των σπουδών του και της επανόδου του στην Κωνσταντινούπολη την 22η Ιουλίου 1919, άρχισε να διδάσκει στην Ακαδημία Στρατιωτικών Σπουδών. Την 3η Αυγούστου 1921 έφτασε στην Ανατολία για να ενταχθεί στο κίνημα εθνικής αντίστασης και διορίστηκε επικεφαλής του δυτικού μετώπου, θέση που διατήρησε μέχρι τον τερματισμό του Πολέμου της Ανεξαρτησίας.

Διαβάστε περισσότερα...